Verslag Volante bezoek Politieacademie

Verslag Volante bezoek Politieacademie

Op 15 juni 2023 werden we met zo’n 40 deelnemers hartelijk ontvangen op de politieacademie op hun prachtige concernlocatie in Apeldoorn. Dit voormalige RK kleinseminarie is een rijksmonument en in 2010 smaakvol aangepast aan zijn nieuwe taak.

Onze gastheer voor dit bedrijfsbezoek was Sander de Goede, die docent forensische opsporing is bij de politieacademie en ook afgestudeerd is aan de HAN Automotive.

Na een kort welkomstwoord werd ons in een aantal inleidingen duidelijk gemaakt wat er komt kijken bij forensisch onderzoek en op welke wijze men zorgvuldig tot bewijslast komt om de toedracht en eventuele schuldvraag eenduidig te kunnen vaststellen. Een aantal praktijkvoorbeelden werden interactief met de deelnemers besproken: daarbij werd ook duidelijk dat zelfs een ogenschijnlijk logische toedracht in werkelijkheid toch heel anders kan zijn verlopen. Dit werd ook nog eens bevestigd door Kikianne, die ons leerde hoe analyse van data uit smartphones, verkeers-regelinstallaties en voertuigen inmiddels belangrijke pijlers zijn in het forensisch onderzoek.

Na de lezingen zijn we rondgeleid door de verschillende onderzoeksruimten waar analyses worden uitgevoerd en zijn we meegenomen naar een fictief plaats delict, gebaseerd op een waargebeurd ongeval. Daar konden alle deelnemers zelf beoordelen wat zij zagen en dachten over de toedracht van een ongeval. In de uitleg door Ruud, toen we weer terug in de zaal waren, werd duidelijk hoeveel signalen en informatie je moet verzamelen om tot een eenduidig oordeel te komen. Maar ook dat getuigenverklaringen vaak strijdig zijn of in ieder geval niet adequaat. De werkelijke toedracht bleek, na intensief speurwerk, verrassend anders te zijn dan eerst werd verondersteld en ook tot een veroordeling te hebben geleid.

Een goede indicatie dat het onderwerp erg interessant werd gevonden was dat we uit de tijd liepen met het programma en dat de deelnemers volop met elkaar in gesprek bleven bij de (alcoholvrije) borrel achteraf. We willen Sander en zijn collega’s van harte bedanken voor de gastvrije ontvangst en zeer interessante avond.


Een aantal foto’s van het bezoek kun je hieronder bekijken.

Foto’s Volante bezoek Politieacademie

Comments are closed.